Szczególną propozycją z oferty jest dieta Montignaca. Catering oparty na niej ma za zadanie przede wszystkim wpłynąć na redukcję kilogramów, czyli wspomóc proces odchudzania poprzez odpowiednio skomponowane posiłki. Dieta odchudzająca tego typu opiera się przede wszystkim na produktach, które w zestawieniu widnieją jako te z niskim indeksem glikemicznym. Dieta Montignaca opracowana została przez dość znanego naukowca i jemu też zawdzięcza swoją nazwę. Jej jadłospis analizowany jest ze względu ilość oraz rodzaje zawartych w nim cukrów. Śledzenie pod tym kątem poszczególnych produktów – z wykorzystaniem indeksu glikemicznego – pozwala na kontrolowanie rodzaju dostarczanych do organizmu produktów oraz ich wpływu na cukier we krwi.
Indeks glikemiczny, na którym oparta jest dieta Montignaca ma skalę od 0 do 100. Wyróżnia się w nim także trzy grupy. Produkty od 0 do 55 określane są mianem tych o niskim indeksie glikemicznym, 56-60 to produkty o średnim poziomie, a powyżej 70 to produkty o wysokim indeksie. W pierwszej fazie, jaką ma dieta Montignaca bardzo ważne są także artykuły spożywcze, które wskazują maksymalną wartość 35 i to na nich opiera się w głównej mierze catering pudełkowy.
Dieta Montignaca – jadłospis pełen zdrowia
Istnieje kilka głównych wyznaczników, które określa się kluczowymi dla cateringu, jakim jest dieta Montignaca. Jadłospis opracowany w bardzo szczegółowy sposób to jeden z nich.Dopracowane w każdym szczególe dania to idealne rozwiązanie dla osób borykających się z insulinoopornością i cukrzycą. Samodzielne gotowanie i stosowanie się do diety bywa bardzo trudne. Ważne jest właściwe odczytywanie indeksów oraz budowanie na tej podstawie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Dlatego dieta Montignaca w formie cateringu staje się tak popularną opcją.
Catering przygotowany przez specjalistów to wygodne rozwiązanie, dzięki, któremu nie trzeba martwić się o czasochłonne dobieranie produktów niezbędnych do przygotowania posiłków. Jest to o tyle trudne, że część z nich ma inną wartość, kiedy spożywa się je na surowo, a inną, jeżeli podlegają obróbce termicznej i są np. gotowane. Samemu bardzo trudno się w tym odnaleźć – szczególnie, jeżeli dolegliwości zostały dopiero co zdiagnozowane. Decydując się na gotowy catering zyskuje się pewność, że każdy z posiłków opracowany został przez dietetyka, a zawartość cukru jest właściwa. Pozwala to na zaoszczędzenie cennego czasu, a często także nerwów.
Dieta Montignaca – zasady i przykładowe składniki posiłków
W diecie Montignaca ważne jest zwracanie uwagi na jakość posiłków. W tym przypadku śniadanie to naprawdę najważniejszy posiłek dnia. Ma ono dostarczyć organizmowi odpowiednio dużo energii do działania przez cały dzień. Przykładowe śniadanie w tym wariancie może obejmować między innymi chudy twaróg oraz pełnoziarniste pieczywo, które zastępuje np. płatki śniadaniowe z mlekiem. Dieta Montignaca nie zwraca zbytnio uwagi na wielkość porcji, ważne jest zachowanie odpowiedniego poziomu IG oraz przestrzegania zasady, że śniadanie ma być obfite, obiad mniejszy, a kolacja mała.
Dieta Montignaca – catering zawsze na czas w Twoim domu
Największą zaletą korzystania z diety pudełkowej Montignaca jest duża oszczędność czasu. Paczka z posiłkiem trafi zawsze pod Twoje drzwi o wybranej przez Ciebie godzinie. Nie tracisz czasu na gotowanie i codziennie rano masz dania na resztę dnia. Dodatkowo nie musisz bać się rutyny. Dietetycy dbają o to, aby każdy posiłek idealnie dopasowany do Twoich potrzeb.