Jeszcze do niedawna dieta wykluczająca gluten i laktozę wydawała się mało atrakcyjna oraz niesmaczna. Osoby chcące ograniczyć spożycie tych alergenów lub wyeliminować je z diety, sięgały po produkty wysokoprzetworzone – były one droższe i nie zachwycały smakiem. Odpowiedzią na potrzeby tych, którzy nie chcą jeść cukru mlecznego i białek znajdujący się w ziarnach zbóż jest różnorodny, apetyczny catering dietetyczny bez laktozy i glutenu.
Gluten to białko występujące w bielmie zbóż – można znaleźć je w owsie, pszenicy, życie oraz w jęczmieniu. Natomiast laktoza to cukier mleczny obecny w mleku wszystkich ssaków. Oznacza to, że znajduje się ona w nabiale w każdej postaci – w serach, koktajlach, jogurtach czy kefirach. Niektórzy muszą całkowicie zrezygnować z jedzenia tych alergenów ze względu na alergie pokarmowe, a inni robią to dla swojej sylwetki i zdrowia. Dowiedz się, dlaczego dieta pudełkowa bez laktozy i glutenu może być odpowiedzią na twoje potrzeby żywieniowe!
Catering bez laktozy i glutenu – komu dedykowana jest tego typu dieta?
Osoby, które są uczulone na gluten, muszą całkowicie wyeliminować go ze swojej diety. Objawy i skutki takiej alergii mogą być groźne dla zdrowia, a nawet życia. Należą do nich zmiany skórne, problemy oddechowe oraz wstrząs anafilaktyczny. Natomiast nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, bólami brzucha, biegunką, wymiotami – symptomy te występują bezpośrednio po spożyciu produktów mlecznych.
Jednak dieta pudełkowa bez laktozy i ograniczająca gluten przynosi wiele korzyści nie tylko osobom z alergiami pokarmowymi. Ci, którzy będą ograniczali te alergeny, mogą spodziewać się:
- zrzucenia zbędnych kilogramów
Chrupiące pszenne bułki, chleby, domowe wypieki są tak samo smaczne jak kaloryczne. Ponadto produkty zbożowe dostępne w sklepach często są przeciętnej jakości. Powstają nie tylko z mąki – dodaje się do nich cukier, sól, tłuszcze trans. Jeśli pozbędziesz się takich „przysmaków” ze swojej diety, będziesz zdrowszy, a dodatkowo stracisz na wadze. Ponadto eliminacja lub ograniczenie spożycia glutenu pomaga regulować gospodarkę wodną. Woda nie jest zatrzymywana w organizmie, dzięki czemu sylwetka staje się szczuplejsza.
- będą jeść zdrowiej
Zboża bezglutenowe – takie jak komosa ryżowa, ryż dziki czy kasza jaglana – są o wiele bardziej wartościowe niż żyto czy pszenica. Znajduje się w nich znacznie więcej witaminy B, błonnika, a komosa to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
- uporają się z dolegliwościami ze strony układu trawiennego
Odstawienie laktozy to sposób na zażegnanie problemów uporczywych wzdęć, gazów i uczucia pełności po zjedzeniu posiłku.
- poprawi się wygląd ich cery
Laktoza zwiększa poziom insuliny oraz hormonu IGF-1, które odpowiadają za produkcję łoju. Natomiast nadmierne wydzielanie łoju jest wystąpieniem trądziku. Dieta bez laktozy to patent na gładką cerę i uporania się z problemami skórnymi.
Aby nie żałować swojej decyzji dotyczącej eliminacji glutenu oraz cukru mlecznego ze swojej diety, warto zainwestować w catering dietetyczny. Istnieją pyszne, wartościowe zamienniki zbóż oraz mleka, które inspirują dietetyków to opracowywania ciekawych przepisów. Catering bez laktozy i wykluczające produkty zbożowe zawierające gluten jest wyjątkowo smaczny – czuwają nad tym doświadczeni szefowie kuchni.
Dieta pudełkowa bez laktozy i glutenu – co się na nią składa?
W przypadku diety wykluczającej gluten i cukier mleczny ważne jest zapewnienie prawidłowej podaży składników odżywczych. Dlatego też produkty zbożowe i nabiał muszą zostać zastąpione odpowiednimi zamiennikami.
Dlatego też w takiej diecie można znaleźć mięso, ryby, rośliny strączkowe (m.in. groch i fasolę), a także jajka. Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym, makaron pszenny takim, który jest produkowanych z kukurydzy. W diecie takiej nie brakuje warzyw, owoców i bezglutenowych zbóż – jest to sycące i bardzo zdrowe menu, które na pewno będzie smakować i pozytywnie wpłynie na zdrowie oraz sylwetkę.